Scurt istoric
Comuna Fauresti se afla intr-o zona care, desi putin cercetata din punct de vedere arheologic, este inclusa prin descoperirile din apropiere in aria de antropogeneza de pe malul fostului lac Getic.
Documentar, comuna noastra este atestata in anul 1437 sub denumirea de SERBANESTI.
Asupra denumirii de astazi a comunei Fauresti nu suntem inca in posesia unor informatii precise, stiintifice. Ne bizuim inca pe traditia locala, care explica doua versiuni:
1. Isi trage numele de la un oarecare cioban Faur, care cu sute de ani in urma, venind din nordul judetului, atras de pasunile bogate, s-a stabilit aici in actuala vatra a satului, punand bazele primei asezari, careia, de la numele lui, i-a dat denumirea de Fauresti.
2. de la primele inceputuri, locuitorii acestor meleaguri ar fi avut predilectii spre cele mai diverse meserii, predominand in special cioplitul in lemn, de aici numele de oameni vrednici, fauritori de bunuri materiale.
Scurta Prezentare
Comuna Fauresti este situata in extremitatea sudica a judetului Valcea, pe malul stang al raului Oltet, la intersectia meridianului 24 grade si 43 minute longitudine estica cu paralela de 44 grade si 30 minute latitudine nordica.
Comuna se invecineaza cu urmatoarele localitati:
La noord cu comuna Diculesti, La sud cu comuna Lalosu care este in continuarea satului Marcusu.
La est cu comuna Susani de care ne desparte o distanta de 5 km – suprafara de teren colinara denumita “Drumul Dealului Drumul Haiducilor”.
La vest cu comuna Balcesti, de care se separa prin raul Oltet. Toate aceste comune apartin judetului Valcea.
Comuna este situata la 110 km sud de resedinta judetului.
Cel mai apropiat oras din judet este Dragasani, la 60 km. Cea ma apropiata statie de cale ferata este cea din Bals, judetul Olt, aflata la 30 km.
Satele componente ale comunei sunt: Milesti, Bungetani, Fauresti, Gainesti si Marcusu.